Szlachetne zdrowie

Opiekun; mgr Marta Cebula

 

 Od tego jak i co jemy, zależy prawidłowe funkcjonowanie organizmu, a to z kolei jest gwarancją zachowania dobrego zdrowia tak fizycznego, jak i psychicznego.

Krzewienie wśród młodzieży zdrowych nawyków żywieniowych oraz przywrócenie znaczenia estetyki serwowania potraw i kultury ich spożywania jest w dzisiejszych, skomercjalizowanych i zautomatyzowanych warunkach, gdzie wszystko, włącznie z jedzeniem , musi odbywać się szybko ,nie tylko korzystne, ale przede wszystkim konieczne.

Program ma na celu przybliżenie uczestnikom zagadnień związanych edukacją zdrowotną oraz promocją zdrowia w środowisku lokalnym.

Obejmuje edukację do zdrowia, działania ukierunkowane na zmianę środowiska fizycznego i społecznego.

 

Informacje o bieżących akcjach w aktualnościach.

 

Nasza Bursa zapachniała rogalikami francuskimi

Nasza Bursa zapachniała rogalikami francuskimi

OdNowa.
Opiekun: Marta Cebula
Nasza Bursa zapachniała rogalikami francuskimi, to za sprawa warsztatów OdNowa. Dnia 08.11.2023r. młodzież naszej Bursy podczas kolejnych warsztatów uczyła się jak zrobić rogaliki
francuskie. Kiedyś robiło się ciasta samemu w domu, teraz większość z nas kupuje „gotowe”. Młodzież uwielbia słodycze i bardzo często po nie sięga. Są łatwo dostępne, wybór jest szeroki. Wydaje nam się że samemu wykonać to poza nasze możliwości. Nasi wychowankowie przekonali się, że nie jest to takie trudne ale na pewno warte zachodu. Postanowiliśmy przyjrzeć się z bliska, w tym celu wzięliśmy pod lupę pierwsze lepsze ciasto padło na ; Ciasto biszkoptowe z nadzieniem truskawkowym. Po przestudiowaniu składu szybko stracimy na nie ochotę. Dlatego postanowiłam podzielić się z Wami kilkoma faktami a o to skład zakupionego ciasta:
Ciasta kupne pod lupą
Ciasto biszkoptowe z nadzieniem truskawkowym w polewie kakaowej
Nadzienie truskawkowe stanowi w tym cieście zaledwie 10 procent. I tylko jedna trzecia z tego wsadu to przecier truskawkowy. Reszta to syrop glukozowo-fruktozowy czy pektyny, które są stabilizatorem . W składzie jest też: stabilizator tristearynian sorbitolu, substancje utrzymujące wilgoć (m.in. sorbitole i glicerol) i spulchniacze (difosforany). A do kompletu diglicerydy kwasów tłuszczowych.
Strach nawet czytać ten skład!
Teraz nasi wychowankowie wiedzą i sami potrafią wykonać rogaliki. Nauka nie idzie w las, nasi wychowankowie przesyłają nam zdjęcia rogalików samodzielnie wykonanych
w domu według bursowego przepisu. BRAWO.
 
Maluta Maria, Janina Kozik i 4 innych użytkowników