Szlachetne zdrowie

Opiekun; mgr Marta Cebula

 

 Od tego jak i co jemy, zależy prawidłowe funkcjonowanie organizmu, a to z kolei jest gwarancją zachowania dobrego zdrowia tak fizycznego, jak i psychicznego.

Krzewienie wśród młodzieży zdrowych nawyków żywieniowych oraz przywrócenie znaczenia estetyki serwowania potraw i kultury ich spożywania jest w dzisiejszych, skomercjalizowanych i zautomatyzowanych warunkach, gdzie wszystko, włącznie z jedzeniem , musi odbywać się szybko ,nie tylko korzystne, ale przede wszystkim konieczne.

Program ma na celu przybliżenie uczestnikom zagadnień związanych edukacją zdrowotną oraz promocją zdrowia w środowisku lokalnym.

Obejmuje edukację do zdrowia, działania ukierunkowane na zmianę środowiska fizycznego i społecznego.

 

Informacje o bieżących akcjach w aktualnościach.

 

Wiosna to czas,  by wsłuchać się  w swoje ciało.

Wiosna to czas, by wsłuchać się w swoje ciało.

OdNova. Warsztaty
Opiekun Marta Cebula

 

 

Wiosna to czas,

by wsłuchać się

w swoje ciało.

 

 

Człowiek to CUD

Ciało, Umysł i Dusza; jedność, w której

te trzy elementy wzajemnie na siebie wpływają.

 

Wiele z nas popełnia ten błąd, że na wiosnę chce zmienić w swoim życiu wszystko:

  • garderobę, wprowadzić nowe barwy i smaki, powziąć nowe postanowienia. Tymczasem to ciało jest najczulszym barometrem, który wskazuje nam, jakie tempo jest dla nas najlepsze. Jeśli będziemy chciały zdziałać zbyt wiele – odpowie bólem, chorobą, zmęczeniem

Ciało musi iść w równym rzędzie z umysłem i duszą. Dopiero kiedy dokarmisz te dwa komponenty, zaczniesz spełniać marzenia o bardziej twórczym, kreatywnym życiu – możesz wprowadzić program naprawczy i pobudzający w sferze cielesnej.

 

 

Wsłuchaj się

w sygnały płynące

z ciała

Ciało manifestuje nie tylko naszą urodę i kondycję, ale i nasz stan zdrowia. By to, co widzimy w lustrze, nie było jedynie zadbaną fasadą, warto wiedzieć, czy wszystko jest w porządku. Dobrze jest słuchać symptomów z ciała, ale dla pewności warto zrobić podstawowe badania.

 

 

Nakarm się wartościowym jedzeniem

Nie licz kalorii, ale sprawdzaj składniki. Patrz, czy to, co jesz, jest wartościowe i odżywcze, ma witaminy i minerały, a nie tylko likwiduje głód. I nie przez miesiąc czy dwa, ale do końca życia. To prawdziwa troska o siebie, a nie o rozmiar swojej garderoby. Organizmy tak odżywiane w naturalny sposób dochodzą do swojej optymalnej wagi

Od czego zacząć?

  • Na początek zamieńmy mocną kawę na zieloną herbatę lub szklankę ciepłej wody z sokiem cytrynowym.
  • Wprowadźmy ziarna do śniadania, jogurt, otrę
  • Stopniowo do diety wprowadzajmy nabiał, sery, jogurty, do których sami wkrójmy owoce (unikajmy gotowych jogurtów owocowych, ponieważ mają zbyt dużo cukru).
  • W kwietniu w naszym menu powinny znaleźć się warzywa, przede wszystkim zielone i czerwone.
  • Unikajmy nowalijek oraz owoców egzotycznych. Te pierwsze pochodzą ze wspomaganych chemicznie hodowli, drugie mają za sobą długą drogę i mnóstwo konserwantów.
  • Jedzmy owoce i warzywa mrożone z mieszanek naturalnych (nieprzyprawianych, bez soli).

Obowiązuje zasada pięciu posiłków.

  • Śniadanie
  • Obiad
  • Kolacja
  • Oraz dwa małe bogate w witaminy posiłki w mię

 

 

We własnym rytmie

Bez ruchu nie ma życia – zima jest na to najlepszym dowodem. To też przyrodzie jest potrzebne – ale by życie się odrodziło, energia musi być wprawiona w ruch. To nie muszą być działania ekstremalne.– Nie ma potrzeby zakładać, że z chwilą nadejścia wiosny powinniśmy zacząć biegać albo uprawiać jakiś sport. To przejście powinno być naturalne. Dlatego rozkwitaj powoli, z umiarem, małymi krokami i na wielu poziomach.

 

 

Przesilenie wiosenne

to trudny czas.

 Ciało musi przestawić się na nowy rytm. Choć wiosną wszystko budzi się do życia i my chcielibyśmy ten proces przyspieszyć, lepiej potraktować swoje ciało z dużym wyczuciem i uważnie, spokojnie przejść przez ten przełomowy proces.

Bibliografia https://zwierciadlo.pl/zdrowie/173396,1,wiosna-to-czas-zeby-wsluchac-sie-w-swoje-cialo.read