Szlachetne zdrowie
Opiekun; mgr Marta Cebula
Od tego jak i co jemy, zależy prawidłowe funkcjonowanie organizmu, a to z kolei jest gwarancją zachowania dobrego zdrowia tak fizycznego, jak i psychicznego.
Krzewienie wśród młodzieży zdrowych nawyków żywieniowych oraz przywrócenie znaczenia estetyki serwowania potraw i kultury ich spożywania jest w dzisiejszych, skomercjalizowanych i zautomatyzowanych warunkach, gdzie wszystko, włącznie z jedzeniem , musi odbywać się szybko ,nie tylko korzystne, ale przede wszystkim konieczne.
Program ma na celu przybliżenie uczestnikom zagadnień związanych edukacją zdrowotną oraz promocją zdrowia w środowisku lokalnym.
Obejmuje edukację do zdrowia, działania ukierunkowane na zmianę środowiska fizycznego i społecznego.
Informacje o bieżących akcjach w aktualnościach.
Wiosna to czas, by wsłuchać się w swoje ciało.
OdNova. Warsztaty
Opiekun Marta Cebula
Wiosna to czas,
by wsłuchać się
w swoje ciało.
Człowiek to CUD
Ciało, Umysł i Dusza; jedność, w której
te trzy elementy wzajemnie na siebie wpływają.
Wiele z nas popełnia ten błąd, że na wiosnę chce zmienić w swoim życiu wszystko:
- garderobę, wprowadzić nowe barwy i smaki, powziąć nowe postanowienia. Tymczasem to ciało jest najczulszym barometrem, który wskazuje nam, jakie tempo jest dla nas najlepsze. Jeśli będziemy chciały zdziałać zbyt wiele – odpowie bólem, chorobą, zmęczeniem
Ciało musi iść w równym rzędzie z umysłem i duszą. Dopiero kiedy dokarmisz te dwa komponenty, zaczniesz spełniać marzenia o bardziej twórczym, kreatywnym życiu – możesz wprowadzić program naprawczy i pobudzający w sferze cielesnej.
Wsłuchaj się
w sygnały płynące
z ciała
Ciało manifestuje nie tylko naszą urodę i kondycję, ale i nasz stan zdrowia. By to, co widzimy w lustrze, nie było jedynie zadbaną fasadą, warto wiedzieć, czy wszystko jest w porządku. Dobrze jest słuchać symptomów z ciała, ale dla pewności warto zrobić podstawowe badania.
Nakarm się wartościowym jedzeniem
Nie licz kalorii, ale sprawdzaj składniki. Patrz, czy to, co jesz, jest wartościowe i odżywcze, ma witaminy i minerały, a nie tylko likwiduje głód. I nie przez miesiąc czy dwa, ale do końca życia. To prawdziwa troska o siebie, a nie o rozmiar swojej garderoby. Organizmy tak odżywiane w naturalny sposób dochodzą do swojej optymalnej wagi
Od czego zacząć?
- Na początek zamieńmy mocną kawę na zieloną herbatę lub szklankę ciepłej wody z sokiem cytrynowym.
- Wprowadźmy ziarna do śniadania, jogurt, otrę
- Stopniowo do diety wprowadzajmy nabiał, sery, jogurty, do których sami wkrójmy owoce (unikajmy gotowych jogurtów owocowych, ponieważ mają zbyt dużo cukru).
- W kwietniu w naszym menu powinny znaleźć się warzywa, przede wszystkim zielone i czerwone.
- Unikajmy nowalijek oraz owoców egzotycznych. Te pierwsze pochodzą ze wspomaganych chemicznie hodowli, drugie mają za sobą długą drogę i mnóstwo konserwantów.
- Jedzmy owoce i warzywa mrożone z mieszanek naturalnych (nieprzyprawianych, bez soli).
Obowiązuje zasada pięciu posiłków.
- Śniadanie
- Obiad
- Kolacja
- Oraz dwa małe bogate w witaminy posiłki w mię
We własnym rytmie
Bez ruchu nie ma życia – zima jest na to najlepszym dowodem. To też przyrodzie jest potrzebne – ale by życie się odrodziło, energia musi być wprawiona w ruch. To nie muszą być działania ekstremalne.– Nie ma potrzeby zakładać, że z chwilą nadejścia wiosny powinniśmy zacząć biegać albo uprawiać jakiś sport. To przejście powinno być naturalne. Dlatego rozkwitaj powoli, z umiarem, małymi krokami i na wielu poziomach.
Przesilenie wiosenne
to trudny czas.
Ciało musi przestawić się na nowy rytm. Choć wiosną wszystko budzi się do życia i my chcielibyśmy ten proces przyspieszyć, lepiej potraktować swoje ciało z dużym wyczuciem i uważnie, spokojnie przejść przez ten przełomowy proces.
Bibliografia https://zwierciadlo.pl/zdrowie/173396,1,wiosna-to-czas-zeby-wsluchac-sie-w-swoje-cialo.read