Szlachetne zdrowie

Opiekun; mgr Marta Cebula

 

 Od tego jak i co jemy, zależy prawidłowe funkcjonowanie organizmu, a to z kolei jest gwarancją zachowania dobrego zdrowia tak fizycznego, jak i psychicznego.

Krzewienie wśród młodzieży zdrowych nawyków żywieniowych oraz przywrócenie znaczenia estetyki serwowania potraw i kultury ich spożywania jest w dzisiejszych, skomercjalizowanych i zautomatyzowanych warunkach, gdzie wszystko, włącznie z jedzeniem , musi odbywać się szybko ,nie tylko korzystne, ale przede wszystkim konieczne.

Program ma na celu przybliżenie uczestnikom zagadnień związanych edukacją zdrowotną oraz promocją zdrowia w środowisku lokalnym.

Obejmuje edukację do zdrowia, działania ukierunkowane na zmianę środowiska fizycznego i społecznego.

 

Informacje o bieżących akcjach w aktualnościach.

 

Pietruszka i jej właściwości

Pietruszka i jej właściwości

Pietruszka i jej właściwości są znane

i wykorzystywane w medycynie ludowej od stuleci. Wszystkie jej części wykazują działanie lecznicze. Pietruszka zwyczajna jest bogata w prowitaminę A, witaminę C, sole mineralne oraz żelazo. Ponadto warzywa są cennym ziołem łagodzącym bóle menstruacyjne. Świeże liście pietruszki są bardzo pożyteczne i mogą być używane jako składnik zdrowej diety.

Z kolei korzeń tej rośliny jest stosowany

w leczeniu wzdęć, zapalenia pęcherza moczowego oraz dolegliwości reumatycznych.

 

Pietruszka zawiera dużo witaminy C, B-12, K i A. Jest też bogatym źródłem minerałów takich jak cynk, selen wapń, potas, magnez, fluor i żelazo. Nie wszystkim wiadomo, iż ilość witaminy

w pietruszce jest znacznie wyższa niż

w cytrynie!

 

 

 

 

To źródło wielu witamin i minerałów

Pietruszka to bogate źródło witamin, szczególnie witaminy C, ale też B 12, K i A oraz minerałów: wapnia, potasu, magnezu, żelaza, sodu i fluoru. Dzięki nim pietruszka ma korzystny wpływ na działanie organizmu, a szczególnie systemu odpornościowego, nerwowego i układu krążenia. Wysoka zawartość cynku i selenu czyni z naci pietruszki środek zwiększający potencję.

 

 

 

Pietruszka oczyszcza organizm

Pietruszka działa moczopędnie, pomaga usuwać z organizmu nadmiar wody, a wraz z nią toksyny z nerek, pęcherza i wątroby. Picie naparu z pietruszki pomaga też pozbyć się kamieni z układu moczowego.

 

 

Chroni układ krwionośny

Pietruszka wyróżnia się dużą zawartością kwasu foliowego, dlatego regularne spożywanie rośliny stanowi naturalny sposób na obniżenie ryzyka zawału serca, zakrzepów i udaru mózgu. Kwas foliowy wspomaga chemiczny rozkład homocysteiny, naturalnie występującego w ludzkim organizmie kwasu aminowego, którego zbyt wysoki poziom powoduje choroby układu krwionośnego.

 

Pietruszka wykazuje działanie antynowotworowe

Jedzenie pietruszki pomaga obniżyć ryzyko chorób nowotworowych m.in. raka skóry, układu pokarmowego i prostaty. Jest to zasługą apigeniny, związku z gatunku flawonoidów, w dużych ilościach występującego w naci pietruszki. Apigenina niszczy komórki nowotworowe, działa przeciwzapalnie i oczyszczająco.

 

 

Pietruszka odświeża oddech

Ta zielona roślina zabija bakterie, które powodują nieświeży oddech. Można ją żuć zamiast gumy.

 

 

SAŁATKA Z PIECZONĄ PIETRUSZKĄ, GRUSZKĄ

I WINOGRONAMI

 

SKŁADNIKI

 1 PORCJA

  • 2 pietruszki
  • oliwa, miód
  • 1 gruszka
  • 20 g orzechów macadamia
  • kilka czerwonych winogron
  • mix sałat

SOS

  • 20 g sera z niebieską pleśnią np. roquefort
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • sól i pieprz

 

PRZYGOTOWANIE

  • Pietruszki obrać i przekroić wzdłuż na 3 lub 4 części, doprawić solą, wysmarować oliwą i miodem, piec ok. 30 - 45 minut w 180 stopniach. Jednorazowo najlepiej upiec więcej pietruszek i wykorzystać je do sałatek lub jako zdrową przekąskę.
  • Orzechy macadamia grubo posiekać i zrumienić na suchej patelni. Gruszkę obrać i pokroić na plasterki. Czerwone winogrona przekroić na połówki. 
  • Składniki sosu wymieszać w salaterce. Mix sałat doprawić solą, pieprzem, skropić oliwą i sokiem z cytryny. Położyć pietruszki, gruszkę, orzechy i winogrona. Polać sosem, doprawić pieprzem.

 

ZUPA KREM

PIETRUSZKOWO-GRUSZKOWA

 

SKŁADNIKI

 4 PORCJE

  • 600 g korzenia pietruszki
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy extra vergine
  • 1 dojrzała gruszka
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • około 1 litr wywaru (bulionu) jarzynowego
  • 250 ml mleka
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne (lub więcej świeżo zmielonego czarnego)
  • 1 łyżka soku z cytryny

Do podania

  • tarty ser grana padano lub parmezan
  • bazylia
  • oliwa extra vergine
  • płatki chili

 

 

PRZYGOTOWANIE

  • Pietruszkę obrać i pokroić na 1/2 cm kostkę. Wrzucić do garnka razem z roztopionym masłem i oliwą, posolić i obsmażać na umiarkowanym ogniu przez około 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
  • Gruszkę obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Pokroić na kawałki i dodać do garnka z pietruszką. Dodać cynamon i smażyć przez kolejne 5 minut od czasu do czasu mieszając.
  • Doprawić świeżo zmielonym pieprzem i /lub pieprzem cayenne, wlać 1 litr bulionu i zagotować. Gotować przez 10 minut lub do miękkości warzyw. Wlać mleko i znów zagotować. Zmiksować na krem, doprawić sokiem z cytryny i ewentualnie solą. W razie konieczności zupę rozcieńczać większą ilością gorącego bulionu.
  • Podawać gorącą z tartym serem grana padano lub parmezanem, bazylią, oliwą extra vergine i płatkami chili.