Szlachetne zdrowie
Opiekun; mgr Marta Cebula
„SZLACHETNE ZDROWIE”
PROGRAM ZAJĘĆ Z EDUKACJI ZDROWOTNEJ
Miejsce realizacji:
Program edukacyjny realizowany będzie w Bursie Szkolne w Starym Sączu ramach zajęć w czasie wolnym.
Czas trwania: wrzesień 2024r. – czerwiec 2025r. (wg. potrzeb). Tematy do wyboru
w zależności od potrzeb i zaangażowania wychowanków w podejmowane działania .
Adresaci: wychowankowie bursy
Opis działania:
Od tego jak i co jemy, zależy prawidłowe funkcjonowanie organizmu, a to z kolei jest gwarancją zachowania dobrego zdrowia tak fizycznego, jak i psychicznego. Krzewienie wśród młodzieży zdrowych nawyków żywieniowych oraz przywrócenie znaczenia estetyki serwowania potraw i kultury ich spożywania jest w dzisiejszych, skomercjalizowanych
i zautomatyzowanych warunkach, gdzie wszystko, włącznie z jedzeniem , musi odbywać się szybko ,nie tylko korzystne, ale przede wszystkim konieczne.
Program ma na celu przybliżenie uczestnikom zagadnień związanych edukacją zdrowotną oraz promocją zdrowia w środowisku lokalnym. Obejmuje edukację do zdrowia, działania ukierunkowane na zmianę środowiska fizycznego i społecznego .
Treści wybrane do realizacji obejmują:
- Przekazywaniu wiedzy na temat zdrowia,
- Kształtowaniu praktycznych umiejętności wykorzystywania wiedzy w codziennych sytuacjach życiowych,
- Formowaniu postaw,
- Propagowanie zachowań zdrowotnych poprzez utrwalanie zachowań sprzyjających zdrowiu w kontekście całego dalszego życia .
Cel główny:
Motywowanie młodzieży do dbałości o przestrzeganie zasad zdrowego odżywiania oraz wyposażenie uczestników zajęć w praktyczne umiejętności kulinarne .
Cele szczegółowe:
- Zapoznanie z zasadami zdrowego doboru produktów żywieniowych w codziennej diecie,
- Rozwijanie umiejętności kulinarnych,
- Rozwijanie umiejętności w zakresie estetyki serwowania potraw,
- Uświadamianie wpływu właściwej atmosfery podczas spożywania posiłków na ich przyswajanie,
- Rozbudzanie ciekawości i otwartości na kuchnie innych narodów,
- Poznawanie dawnych kulinariów Sądecczyzny
- Poznawanie siebie, śledzenie przebiegu swojego rozwoju, identyfikowanie i rozwiązywanie problemów zdrowotnych,
- Zrozumienie, czym jest zdrowie, od czego zależy, dlaczego i jak należy o nie dbać,
- Rozwijanie poczucia odpowiedzialności za zdrowie własne i innych ludzi,
- Przygotowanie się do uczestnictwa w działaniach na rzecz zdrowia i tworzenia zdrowego środowiska w domu, szkole, miejscu pracy, społeczności lokalnej.
Formy pracy: warsztatowa, indywidualna, grupowa,
Metody pracy:
- Ćwiczenia praktyczne w zakresie przygotowywania i serwowania potraw oraz nakrywania stołu, improwizacje kulinarne pod nadzorem prowadzącego)
- Słowne (instruktaże przed zajęciami, pogadanki o kulinarnych, tradycjach świata),
- Spotkania z specjalistami (dietetyk, trener personalny)
- Wyjścia poza teren bursy: ( spacer, aerobik, liczymy kroki)
- Oglądowe (prezentacja, pokaz filmowy).
- Problemowa: (metoda projektu)
Tematy do realizacji :
Spotkania w grupie, indywidualne konsultacje :
- Wskaż! Czynniki, wpływające pozytywnie i negatywnie na zdrowie
i samopoczucie, te, na które możesz mieć wpływ.
- Wyjaśnij! Gdzie szukać wiarygodnych informacji dotyczących zdrowia i sportu . Analiza informacji medialnych w tym zakresie.
- Scharakteryzuj! Zdrowie jako wartość dla człowieka i zasób dla społeczeństwa. Wskaż na czym polega dbałość o zdrowie w okresie młodości i wczesnej dorosłości – podaj przykłady takich działań.
- Zdefiniuj! Co oznacza odpowiedzialność za zdrowie własne i innych ludzi.
- Omów! Samobadanie i samokontrola zdrowia oraz
- potrzeba poddawania się badaniom profilaktycznym w okresie całego życia.
- Wyjaśnij! Związek między zdrowiem i środowiskiem – co można zrobić, aby tworzyć środowisko sprzyjające zdrowiu.
- Omów! Zaburzenia stanu zdrowia i rozwoju związane z nieprawidłowym odżywianiem(otyłość, nadwaga, niedobór masy ciała, anoreksja , bulimia).
- Jak rozumiesz? Związek między zdrowiem a pracą nad sobą dla zwiększenia wiary w siebie, poczucia własnej wartości i umiejętności podejmowania decyzji.
- Zaproponuj! Proste ćwiczenia relaksacyjne, które można wykonać
w szkole, w pracy i w domu.
- Tradycje kulinarne Sądecczyzny
Warsztaty kulinarne
- Zasady higieny, bhp i ppoż. w kuchni.
- Piramida żywieniowa i tabele wartości odżywczych na przykładzie przygotowanego deseru.
- Zioła, kwiaty i chwasty w garnku.
- Savoir vivre przy stole pięknie nakrytym i zastawionym.
- Potrawy świąteczne w naszych domach.
- „Gdy widzę słodycze, to kwiczę...” (słodko, nie znaczy niezdrowo).
- Walentynkowa kolacja dla dwojga (kulinarne afrodyzjaki)
- Domowe fast foody.
- Sałatkowe szaleństwa
- Dawne kulinaria Ziemi Sądeckiej
- Kuchnia naszych sąsiadów
Ewaluacja:
- Określenie kryteriów oceniania zajęć:
- a) regularny udział w zajęciach,
- b) pełna zaangażowania postawa w czasie zajęć.
- Sporządzenie sprawozdania.
W ramach programu w roku 2024/25 realizowany będzie projekt „ Kulturalno –kulinarne podróże -staropolska piernikowa tradycja”(załącznik nr 1)
Informacje o bieżących akcjach w aktualnościach.