KULTURALNO –KULINARNE PODRÓŻE

KULTURALNO –KULINARNE PODRÓŻE STAROPOLSKA PIERNIKOWA TRADYCJA

opiekun; mgr Marta Cebula

 

Czas trwania: listopad 2024r.- grudzień 2025r.

Grupa: wychowankowie Bursy Szkolne w Stary Sączu oraz zainteresowani wychowawcy

Metody:

  1. a) praktyczne (ćwiczenia praktyczne w zakresie przygotowywania i serwowania potraw oraz

nakrywania stołu, improwizacje kulinarne pod nadzorem prowadzącego),

  1. b) słowne (instruktaże przed zajęciami, pogadanki),
  2. c) oglądowe (prezentacja, pokaz filmowy).

Forma: zajęcia grupowe.

Cele:

  1. Pielęgnowanie tradycji związanych z tworzeniem ozdób i dekoracji okolicznościowych,
  2. Rozwijanie kompetencji kulturowych, doskonalenie umiejętności pracy w grupie i zdobywanie wiedzy dotyczących dobrych manier, obyczajów i form  towarzyskich.
  3. Rozwijanie umiejętności kulinarnych (zapoznanie się ze sposobem wypieku aromatycznych pierników oraz ich przyozdabiania).
  4. Rozwijanie umiejętności w zakresie estetyki serwowania potraw i dekorowania stołów
  5. Pobudzanie wyobraźni, rozwój zdolności manualnych.
  6. Satysfakcja, duma i radość z tworzenia.
  7. Kształtowanie wrażliwości i ekspresji plastycznej.
  8. Umożliwienie przedstawienia własnej wizji, nastroju oraz tradycji świąt Bożego Narodzenia.

Opis:

Okres poprzedzający Boże Narodzenie jest wspaniałą szansą na integrację młodzieży, oraz zapoznanie ich w twórczy, interesujący a przede wszystkim doświadczalny sposób z polską tradycją.  

Tradycja własnoręcznego wykonywania naturalnych dekoracji świątecznych jest nadal żywa w naszym kraju. Pragniemy ją podtrzymywać poprzez wspólne tworzenia ozdób choinkowych i dekoracji okolicznościowych z wykorzystanie piernika.

Warsztaty pieczenia pierników pozwolą zapoznać się ze sposobem wypieku aromatycznych smakołyków. Dzięki temu będą oni mogli zaskoczyć swoich bliskich własnoręcznie przygotowanymi przysmakami, których zapach z pewnością przyciągnie do  świątecznego stołu!

Z piernikową tradycją nie tylko związane jest ich rodzinne wypiekanie, ale też zdobienie. Niejednokrotnie pierniczki, wykrawane zdobimy za pomocą lukru, orzechów, migdałów, kokosowych płatków oraz kolorowej posypki. Tak pięknie przyozdobione pierniczki stają się nie tylko świątecznym przysmakiem, ale też artystyczną ozdobą na choinkę.

Pamiętajmy przy tym, że pierniki to nie tylko uczta dla naszego podniebienia czy świąteczna dekoracja, ale już sam proces pieczenia i dekorowania pierników to doskonała okazja do spędzenia wspólnego czasu z rodziną. 

Tematy do realizacji :

 

  1. Piernik - co to takiego?
  2. Długa historia piernika w skrócie
  3. Staropolska piernikowa tradycja
  4. Piernikowe legendy i tradycje
  • Skąd się wzięły Katarzynki?
  • Dlaczego w Święta jemy pierniczki?
  1. Piernik na deser, zakąskę oraz... Chorobę
  • lek na przeziębienie, trawienie i depresję
  • z piernikiem na front
  • mięso ze słodkim piernikiem
  • piernik prawdę ci powie…
  1. Pierniki - nieodzowny element Świąt Bożego Narodzenia
  2. Z piernika można "budować" bardziej skomplikowane ozdoby
  3. Pierniczki jako choinkowa ozdoba
  4. Organizacja spotkanie świąteczne w bursie

Ewaluacja:

  1. Określenie kryteriów oceniania zajęć:
  2. a) regularny udział w zajęciach,
  3. b) pełna zaangażowania postawa w czasie zajęć.
  4. Sporządzenie sprawozdana

Informacje o bieżących akcjach w aktualnościach.

**Świąt pachnących piernikiem”**

**Świąt pachnących piernikiem”**

KULTURALNO –KULINARNE PODRÓŻE
„Świąt pachnących piernikiem” -projekt edukacyjny
 
 
Świąteczny piernik o aromatycznym, korzennym zapachu i intensywnym smaku to tradycyjny przysmak, bez którego trudno sobie wyobrazić polskie Boże Narodzenie.
W miesiącu grudniu w Bursie Szkolnej w Stary Sączu realizowany był projekt edukacyjny „Kulturalno –Kulinarne podróże „ którego motywem przewodnim był bożonarodzeniowy pienik. Podczas zajęć prowadzonych w trakcie naszych warsztatów, wychowankowie mieli możliwość samodzielnie wykonać i dekować pierniki.
Tak pięknie przyozdobione ciasteczka stały się nie tylko świątecznym przysmakiem, fantastycznym prezentem, ale też artystyczną ozdobą spotkania wigilijnego w bursie.
Warsztaty odbyły się dzięki wsparciu i profesjonalnej pomocy Pani Poli i Maji (Ciastkarnia Jaś s.c. , ul. Słoneczna 2A, 33-395 Chełmiec).